Grecka sałatka z kaszą quinoa

14:14:00

Sezon grillowy w pełni. W dodatku zbliża się długi weekend! Osobiście uwielbiam grillować i, gdybym miała dom z ogrodem, grill dymiłby u mnie każdego popołudnia. Większość z nas wybierze tradycyjne kiełbaski i piwo. Przyznam, że im się nie dziwię bo to coś cudownego. Ale, kiedy chcemy dostarczyć ciału też czegoś innego, niż tylko mięso, musimy zacząć kombinować. Pyszne grillowane warzywa, sałatki... Dodają koloru na stole i na naszym talerzu.

Ostatnimi czasy popularna stała się kasza quinoa. Te małe ziarenka pełne są wartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Zaliczana jest do superfoods. Ja kupuję jasną kaszę na wagę w supermarkecie. Zawsze wychodzi taniej.

Poszukiwałam sałatki lekkiej i smacznej, bez wyszukanych składników. Moją ulubioną sałatką jest sałatka grecka. Doskonale się sprawdza jako śniadanie, dodatek do obiadu czy wspomnianego grillowania. Znalazłam ciekawy przepis na blogu Back to Her Roots. Ta sałatka wygrała ponieważ zamiast sałaty używamy w niej kaszy quinoa. A kasza nie więdnie podczas przechowywania. Poza tym dostarcza nam zdrowych węglowodanów, które dłużej trzymają nas w sytości.


Przepis na oryginalnej stronie tak więc znów pozwalam go sobie przetłumaczyć:

Składniki:

1 szklanka nieugotowanej kaszy quinoa
1½ szklanki rosołu*
1 średni ogórek - obrany i pokrojony w kostkę
230 g pomidorków koktajlowych, przepołowionych
1 średnia czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
1 szklanka świeżej, nieubitej pietruszki, posiekanej lub 3 łyżki suszonej
1 mała czerwona cebula, posiekana
1 szklanka oliwek kalamata**, przepołowionych
120 g fety, pokruszonej lub pokrojonej
¼ szklanki oliwy extra virgin
¼ szklanki octu z czerwonego wina
½ łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka świeżego koperku lub 1 łyżeczka suszonego
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny

1. Quinoę opłucz dokładnie w zimnej wodzie i ugotuj w rosole do miękkości. Powinna zaabsorbować cały płyn. Zajmie jej to 20-25 minut od zagotowania..
2. W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę, ogórka, pomidorki, paprykę, oliwki, fetę, cebulę i pietruszkę.
3. W mniejszej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, ocet, oregano, koperek, sól, pieprz, miód i sok z cytryny.
4. Powstały dressing połącz z pozostałymi składnikami w większej misce i schowaj całość w lodówce na co najmniej pół godziny, aby smaki mogły się połączyć.

* ja swoją kaszę gotuję po prostu w osolonej wodzie, kiedy jest miękka, odcedzam ją na sitku.
** oliwki kalamata można z powodzeniem zastąpić czarnymi oliwkami.

You Might Also Like

0 komentarze

Popularne wpisy

Moje Endomondo

Instagram